El Parlament Europeu reclama reciclar més, abocar menys i reduir el malbaratament alimentari

Votació en una sessió plenària del Parlament Europeu.

El ple del Parlament Europeu va aprovar la setmana passada un projecte legislatiu que estableix que el percentatge de residus reciclats a la Unió Europea augmenti del 44% actual a un 70% el 2030. Els eurodiputats també es plantegen limitar el percentatge d’abocaments al 5% pel seu gran impacte ambiental, i reduir a la meitat el malbaratament alimentari. L’Eurocambra haurà de negociar ara el text amb el Consell de Ministres. Segons dades d’Eurostat, el 44% de les deixalles municipals es van reciclar o destinar al compostatge el 2014. El 2004, el percentatge era del 31%. L’objectiu és assolir el 50% el 2020.

Justament la qüestió del medi ambient, la salut pública i la seguretat alimentària serà un dels temes que es posarà sobre la taula a la IV Simulació del Parlament Europeu que tindrà lloc el pròxim dimarts 28 de març a Tarragona. Una de les comissions girarà al voltant de “L’economia circular: per una Europa més ecològica i competitiva. Generar energia amb residus”.

Residus i envasos

El 2030, almenys el 70% del pes total de les anomenades “escombraries municipals” (procedents de llars i empreses) hauran de ser reciclades o posades a punt per ser reutilitzades (és a dir, comprovades, netejades o reparades), segons el Parlament. La Comissió va proposar un objectiu del 65%.

Pel que fa al material de paquets i envasos, com paper i cartró, plàstic, vidre, metall i fusta, els eurodiputats volen que el 2030 se’n recicli el 80%, amb objectius intermedis fixats per cada material el 2025.

Abocaments

El projecte de la Comissió limita al 10% el percentatge de residus municipals que el 2030 podran acabar en abocadors. Els eurodiputats volen reduir-lo al 5%, encara que amb una possible extensió de cinc anys, sota certes condicions, per als països en els quals els abocaments representaven més del 65% de les escombraries municipals el 2013.

Malbaratament d’aliments

A la UE, al voltant de 89 milions de tones de menjar, equivalents a 180 quilos per persona, acaben cada any a les escombraries. L’Eurocambra aspira a reduir el malbaratament de menjar en un 30% el 2025 respecte a 2014, i deixar-lo a la meitat el 2030. Proposa disminuir el mateix percentatge pel que fa a les deixalles marines.

Per a més informació, podeu consultar aquest document del Servei de Recerca del Parlament Europeu: Paquet d’economia circular.